Güney Kore Emniyet Müdürleri Tutuklandı
Güney Kore ajansı Yonhap’ın bildirdiğine göre, Seul Merkez Bölge Mahkemesi, acil gözaltı kararıyla tutulan emniyet müdürlerinin tutuklanmasına karar verdi.
İki emniyet müdürü, sıkıyönetim ilanının ardından Ulusal Meclis’in polis kordonuna alınması talimatını vererek, milletvekillerinin Meclis’e girmelerini engelledikleri gerekçesiyle 11 Aralık’ta gözaltına alınmıştı.
Emniyet Genel Müdürü Cho’nun, gözaltındayken verdiği ifadesinde, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un, sıkıyönetim emirlerine karşı çıkmaları halinde “tüm milletvekillerinin tutuklanması” talimatını verdiğini söylediği belirtilmişti.
Cho ve Kim’in, sıkıyönetim ilanından yaklaşık 3 saat önce Devlet Başkanı Yoon ve istifa eden Savunma Bakanı Kim Yong-hyun ile gizli bir yerde buluştuğu iddia ediliyor. İki emniyet müdürünün sıkıyönetimin ilanına dahil olduğundan şüpheleniliyor.
Güney Kore’deki acil durum tutuklama hükümleri uyarınca polisin şüphelileri gözaltına alıp sorgulaması için 48 saat süresi bulunuyor. Müşahedesinin devam etmesi için 48 saat dolmadan mahkemeden tutuklama emri çıkarılması gerekiyor.
BAŞKENT SAVUNMA KOMUTANI DA TUTUKLANDI
Savcılık, görevden alınan ve yurt dışına çıkış yasağı getirilen Lee’nin sıkıyönetim soruşturması kapsamında tutuklandığını duyurdu.
Lee, soruşturma kapsamında tutuklanan 3’üncü üst düzey savunma yetkilisi oldu. Daha önce, istifa eden Savunma Bakanı Kim Yong-hyun ile Savunma İstihbarata Karşı Koyma Komutanı Korgeneral Yeo In-hyung da tutuklanmıştı.
Aralarında Genel Kurmay Başkanı, Başkent Savunma Komutanı, Özel Kuvvetler Komutanı, Savunma İstihbarat Komutanı ve Savunma İstihbarata Karşı Koyma Komutanı’nın da bulunduğu üst düzey askerler soruşturma kapsamında görevden alınmıştı.
Güney Kore’de sıkıyönetim ilanıyla ilgili yaşanan gelişmeleri yansıtan haberlerde Devlet Başkanı Yoon’un muhalefeti suçlayarak sıkıyönetim ilan ettiği ve ardından geri adım attığı görülmüştü. Ulusal Meclis’in verdiği kararın ardından Bakanlar Kurulu sıkıyönetimi sona erdirmişti.
Seul Yüksek Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada Yoon, “vatana ihanet”, “silahlı kalkışmaya teşebbüs” ve “görevi kötüye kullanma” şüphesiyle “şüpheli” olarak tanımlanırken, yurt dışına seyahat yasağı getirilmişti.
Ulusal Meclis, sıkıyönetim ilanı nedeniyle 8 kişinin derhal gözaltına alınmasını içeren karar tasarısını kabul etmişti.