Fazıl Say’ın iradesi: Kilometrelik kuyrukta bekleyen dünyaca ünlü bir piyanistin düşündürdükleri

Posted by

Kurban Bayramı yoğunluğu Avrupa havalimanlarında da etkisini hissettirirken Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli piyanistlerden Fazıl Say’ın İsviçre’nin başkenti Zürih’te pasaport kuyruğuna takılması dikkat çekti.

Bu güne dek Türkiye ve dünyada 20’den fazla ödül alan, başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde konser veren, 2008’de Avrupa Birliği tarafından “Kültür elçisi” olarak ilan edilen, sırasında beklediği kentin üniversitesi, Zürih Üniversitesi’nin siparişi üzerine Albert Einstein’ın anısına orkestra eseri yazan Fazıl Say’ın bu görüntüsü, Türk vatandaşlığında ısrar eden bir Türk’ün fotoğrafı olarak kayıtlara geçti.

DÜNYANIN HER YERİNDE KONSER VERDİ

İstese birçok AB ülkesinden pasaport alarak bu sırada saatlerce beklemeyecek olan Fazıl Say, kariyeri boyunca New York Filarmoni, Sankt-Peterburg Filarmoni, Amsterdam Concertgebouw, Viyana Filarmoni, Çek Filarmoni, İsrail Filarmoni, Fransa Ulusal Orkestrası, Tokyo Senfoni gibi orkestralar eşliğinde konser verdi.

2007 Floransa Festivali’nin kapanış konserinde Zubin Mehta’nın yönettiği Floransa Orkestrası ile yirmi bin kişi tarafından izlenen bir açık hava konseri sunan Fazıl Say, yine 2007 yılında Montreux Caz Festivali’nde piyano jürisinin başkanlığını yaptı.

MOZART’IN 250. YILINA ÖZEL BESTE

Fazıl Say’ın Aşık Veysel’in “Kara Toprak” adlı halk şarkısından esinlenerek bestelediği piyano parçasını da içeren aynı başlıklı CD, Amerika Birleşik Devletleri’nde Billboard listelerinde altıncı sıraya kadar yükseldi.

Fazıl Say’ın eserleri arasında, Mozart’ın 250. doğum yılı olan 2006’da Avusturya’nın başkenti Viyana’daki kutlama komitesinin siparişi dolayısıyla bestelenen “Patara” adlı bale müziği de yer alıyor.

ALDIĞI ÖDÜLLER

Fazıl Say’ın aldığı ödüller arasında; Radio France/Beracasa Vakfi Ödülü, Boston Metamorphosen Orkestrası Solist Ödülü, RTL Televizyonu Ödülü, Avusturya Radyo-TV Ödülü, Almanya’nın önemli klasik müzik etkinliklerinden Rheingau Müzik Festivali’nin ödülü, Fransa Cumhuriyet Laiklik Komitesi tarafından Uluslararası Laiklik Ödülü, Uluslararası Beethoven İnsan Hakları, Barış, Özgürlük, Yoksullukla Mücadele ve İçselleme Ödülü yer alıyor.

Odatv Özel

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir